Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Ce vizitezi la Iași de Ziua Culturii Naționale? Începi turul de la teiul lui Eminescu

  • ianuarie 15, 2024
  • Diana Nechita

Compania de Transport Public Iaşi şi Asociaţia Tramclub Iaşi organizează a opta ediţie consecutivă a evenimentului „Fonoteca din tramvai”. Pe 15 ianuarie, între orele 10:00 şi 18:00, Tramvaiul Literaturii va circula pe traseele 1/13 şi 9, oferind ieşenilor posibilitatea de a asculta sesiuni de recitare şi melodii pe versuri de Mihai Eminescu.

Academia Română, Filiala Iaşi, va găzdui o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, începând cu ora 11:00. Printre reperele programului se numără o expoziţie şi conferinţă la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, de la ora 11:00, un recital al Coralei „Universitas” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Academia Română, Filiala Iaşi, de la ora 13:00, şi conferinţe ale cercetătorilor de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” din Iaşi, tot la Academia Română, Filiala Iaşi, de la ora 13:40. Începând cu ora 16, în Sala de lectură de la Academia Română se va desfăşura un recital de muzică şi poezie dedicat lui Mihai Eminescu.

Nu avem de ales și pornim din Parcul Copou de la Bustul lui Eminescu, pentru că iată, astăzi celebrăm ziua de naștere a poetului național. De acolo pornim spre o cultură academică, spre istoria Universității de la Iași, trecem pe la Muzeul Universității și apoi intrăm în Sala Pașilor Pierduți, unde avem iată și cultura artistică. Ne bucurăm de presele lui Bălașa, dar, de asemenea și de expoziția studenților de la Universitatea de Arte, lucrările de licență ale studenților de la Arte. De aici coborâm la Biblioteca Centrală Universitară. Avem posibilitatea s-o vizităm pe bază de programare și bineînțeles, aici avem o cultură extrem de vastă. Putem să intrăm atât în istorie, literatură, dar de ce nu și în arhitectură, pentru că este o lucrare deosebită, de început de secol 20, legată și cu legalitatea Iașilor. Coborâm spre Piața Unirii, unde bineînțeles, din nou în istorie, dar și în arhitectură”, a spus Florin Bârhălescu, consultant în turism, la Radio HIT.

Avem hotelul care inițial trebuia să fie teatru, Statuia lui Cuza, Unirea de la 1859 cu dubla alegere și Palatul Braunstein, unde astăzi se întâmplă un eveniment deosebit, dar probabil vom reveni mai târziu, iar de aici ne îndreptăm către Filarmonică, Teatru, cultură religioasă. Intrăm în Catedrala Mitropolitană și, bineînțeles, încheiem turul la Palatul Culturii, deși ați spus numai cinci, eu cred că am așa trecut de cinci și asta fără să le atingem pe toate de pe acest traseu, pentru că de la Statuia Cavaleristului și până la Teatru sunt peste 100 de obiective turistice numai pe aceste bulevarde, pe Bulevardul Carol și respectiv pe Bulevardul Ștefan cel Mare”, a explicat Florin Bârhălescu, consultant în turism, la Radio HIT.