Costel Alexe: „Tragedia este că ardem lemnul din păduri și nu facem jucării, furnir, papetărie”
Tăieirile copacilor făcute de RomSilva la pădurea Bârnova continuă să fie un subiect controversat. Pe de o parte, oficialitățile spun că totul este legal, de cealaltă parte, activiștii susțin contrariul. Invitat în Play The Day la Radio HIT, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, fost ministru al Mediului, a aboardat acest subiect.
„Eu nu am niciun obiect de activitate care să aibă legătură cu tăierile din pădurea Bârnova. În primul rând, mi se pare absolut firesc să-i informez pe ieșeni faptul că acum zece ani, de exemplu, sau acum 20 de ani, din pădurile județului nostru se tăiau nu mai puțin de 240.000 de metri cubi. Cred că anul trecut, în județul nostru, conform amenajamentelor silvice, nu se exploatează mai mult de 100.000. Deci, comparativ cu acum 10 sau 20 de ani, ieșenii trebuie să știe că din pădurile noastre, legal și ilegal, se taie mai puțin de jumătate față de acum un deceniu sau două, iar în ceea ce privește pădurea Dobrovăț sau pădurea de la Sinești, evident că sunt unele din cele mai bune și mai frumoase păduri pe care le are județul nostru și, contrar tuturor specialiștilor de pe Facebook, pădurea de la Dobrovăț, ca toate celelalte păduri administrate de Romsilva sunt administrate corect, conform amenajamentului silvic. Știți cum e, agricultura e făcută să producă cereale și hrană, piscicultura să producă pește, silvicultura în România și peste tot în Europa, să producă lemn. Astăzi, din păcate, la doi arbori tăiați în România, unul ajunge pe foc, se face scrum, pentru că astăzi, o mare parte a populației județului nostru sau a României încă se încălzește cu lemn de foc”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
„Tragedia nu este că se taie pădurile, tragedia e că nu facem din acest lemn jucării, furnir, papetărie. În momentul de față, există un program național finanțat prin Anghel Saligny prin care ne propunem în următorii ani să investim în înființarea și extinderea rețelelor de gaz, tocmai ca să reducem dependența populației față de lemnul de foc din pădure, care, trebuie să recunoaștem, și în județul nostru și peste tot în țară, s-a scumpit foarte mult”, a adăugat Costel Alexe.
„În Franța, de exemplu, statul încurajează construcția de locuințe din lemn sau din prefabricate din lemn, așa cum în multe alte state este încurajat consumul de materie lemnoasă că până la urmă, lemnul este sursă regenerabilă și o suprafață de pădure exploatată corect îți produce numai beneficii. Propunem, totuși, ca Guvernul României să ajungă și la mătușile de la țară pentru ca ele să aibă și altă alternativă”, mai menționat acesta.