Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Cum le creăm animăluțelor noastre rutina de somn și de mâncare

  • martie 28, 2025
  • Diana Nechita

Rutina este un element important în viața noastră, dar mai ales în viața patrupezilor noștri. Astăzi aflăm cum putem crea o rutină potrivită pentru animăluțele noastre în ceea ce privește orele de somn și alimentația. Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Iași, este alături de noi.

Este destul de important să avem o rutină în ceea ce privește hrănirea animăluțelor noastre. Clar că nu sunt mici roboți, nici noi nu suntem, și dacă ne abatem din când în când de la această rutină, nu este o tragedie, dar în momentul în care avem ore cu fixe de hrănire, ne ajută și pe noi și pe animăluțe în mai multe feluri. Dacă avem ore fixe de hrană și animalul știe că va primi mâncare la o anumită oră, pentru că și ei simt asta, au și ei acel ceas biologic pe care îl avem și noi, atunci prevenim acel mâncat foarte lacom, care de foarte multe ori se soldează cu episoade de vomă.

În plus, în momentul în care îi hrănim la ore fixe sau oarecum la intervale prestabilite, le reglează și lor tranzitul. Pe lângă faptul că avem o digestie corespunzătoare, reducem anxietatea și stresul, pentru că animăluțele care nu știu când vor fi hrănite sau trăiesc cu această anxietate că au nevoie de mâncare și nu o să o primească atunci când ei se așteaptă, poate să creeze probleme de comportament care în principiu la pisici se pot manifesta inclusiv cu tulburări digestive. Prin urmare, a avea un program de hrănire este important, atât pentru proprietari cât și pentru animăluțele lor.

Ar fi mai bine să le oferim porții fixe sau să le lăsăm mâncare la dispoziție?

Cred că porțile fixe ar fi cele mai potrivite.  Astfel, putem discuta despre ele în momentul în care animăluțele ajung la maturitate. Când vorbim despre pui, despre căteluși sau pisicuțe de vârste mici, ei ar trebui să aibă la discreție mâncare pentru că sunt în creștere. Iar  cătelușii raselor mici au și riscul de a dezvolta hipoglicemie dacă rămân o perioadă lungă de timp nehrăniți. În momentul în care animăluțele ajung la maturitate și aici aș spune undeva în jurul vârstei de un an un an și jumătate în funcție de dimensiunea rasei pot să primească porții fixe.

Ajungem și la partea de somn. Cam câte ore ar trebui să doarmă un câine sau o pisică în funcție de vârstă?

Intervalul diferă, dar o pisică, în mod normal, ar trebui să doarmă undeva între 13 și chiar până la 18 ore pe zi, iar un câine, undeva, cred că între 12 și 14 ore. În mod normal, timpul pe care îl petrec dormind, atât câinii cât și pisicile, e oarecum asemănător.

Cum afectează programul nostru de somn obiceiurile animalului de companie?

Programul nostru de somn îi influențează, cred că, în principiu, această rutină pe care vrem să le-o oferim, despre care am discutat mai devreme. Influențează pentru că, de foarte multe ori, atunci când se trezește proprietarul, se trezesc și animăluțele.

Probabil că ar trebui să avem grijă ca programul nostru de somn să se plieze un pic și pe nevoile pe care le au animăluțele. Mai ales dacă avem mai multe. De obicei, în momentul în care un proprietar are mai multe pisici sau mai mulți câini acasă, deja rutina de dimineață devine un pic mai complexă.