Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Cum ne dăm seama că animăluțele noastre nu se simt bine? La ce trebuie să fim atenți

  • martie 21, 2025
  • Diana Nechita

Deseori ne întrebăm ce semnifică diverse acțiuni, gesturi sau priviri ale animăluțelor noastre. Uneori pot indica probleme de sănătate, dar și nivelul de fericire. Alături de Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul Compartimentului de Urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași, analizăm o parte dintre aceste semne ale patrupezilor.

Dacă aceste semne subtile la care vă referiți sunt indicatorii ale unei suferințe, cred că semnele la care trebuie să fim atenți sunt modul în care se comportă animăluțul și nivelul de activitate pe care îl are în raport cu noi și în raport cu plimbările pe care le facem cu ei afară. Există o serie de semne care ar trebui să ne atragă atenția în eventualitatea în care ceva nu este în regulă cu animăluțul nostru și dacă e să discutăm despre câini, aici mă refer în special la modul în care ne întâmpină când venim acasă.

De exemplu, cățelușii care sunt suferinzi nu mai au acea bucurie pe care o au în mod obișnuit atunci când ne întâmpină când venim acasă și atunci, lucrul acesta trebuie să fie un semnal de alarmă. Modul în care își țin urechile, pentru că un cățeluș care are o problemă, o durere, o suferință tinde să aibă urechile mai coborâte față de cum le are în mod normal și bineînțeles mai există și nivelul de energie pe care îl au atunci când îi scoatem la plimbare sau atunci când ne jucăm cu ei în casă.

De asemenea, cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl observăm la animăluțele noastre este lipsa apetitului sau apetitul capricios. Poate oferim ceva care de obicei era absolut încântat și îl accepta în orice moment al zilei și poate acum nu îl dorește. E un semnal de alarmă. În cazul pisicuțelor, lucrurile pot să fie mai puțin evidente, dar și aici avem o serie de semne pe care le putem observa la pisicuțele noastre și anume poziția urechilor, poziția mustăților și modul în care se odihnesc sau dacă mai doresc sau nu să se joace și bineînțeles.

La pisicuțe trebuie avem o unealtă extrem de utilă pentru proprietari și anume aplicația Feline Grimace Scale care a fost inventată de colegii de la Universitatea de Montreal și care este extrem de utilă. Există o serie de parametri pe care le putem urmări pe acea aplicație în ceea ce privește poziția urechilor și a mustăților, dar modul în care țin ochișorii închiși și la sfârșit avem un punctaj care ne poate indica dacă pisicuța noastră suferă sau nu.

Anterior ați menționat poziția pe care o abordează animăluțul atunci când doarme. Poate fi un indicator al unei sănătăți mai șubrede sau chiar și un indicator al faptului că animaluțul e bine și e fericit?

De obicei, animalele care sunt în suferință tind să doarmă mai încolăcite și tind să aibă o poziție a capului aplecată în momentul în care dorm pe burtică cu piciorușele strânse sub ei.  Aceste poziții îi ajută să conserve căldura corporală și le oferă un sentiment de siguranță și da, în momentul în care observăm că nu mai dorm atât de relaxați poate cu burtica în sus, cu lăbuțele întinse cum o făceau înainte clar că e un semn care ne poate indica că animăluțeleau o suferință.

De asemenea, în momentul în care îi doare ceva își feresc acea parte a corpului și nu ne lasă să o atingem sau scot zgomote care indică suferință. Uneori, în momentul în care au o durere extremă, pot inclusiv să devină agresivi și am avut situații de genul acesta în care proprietarii au fost mușcați de animalele care aveau o durere foarte mare. E de reținut că nu fac lucrul ăsta pentru că vor să ne facă rău ci pentru că acesta este modul prin care ei comunică.

În ceea ce privește linsul excesiv cum ar trebui privit? Este semn de stres, de durere sau este doar un obicei?

Poate să fie oricare din cele pe care le-ați menționat. Poate să fie un semn de durere indicând o problemă articulară sau o problemă dermatologică. De asemenea, ceea ce privește partea de lins pe fond de stres cumva sunt lăsate la urmă și în ultima instanță luăm în considerare că linsul ar fi pe fond de stres pentru că până să ajungem la lins pe fond de stres trebuie să excludem orice altă problemă care ar putea să cauzeze acest comportament.

Cum putem observa semne subtile de stres sau anxietate la câini?

Semnele acestea de anxietate sunt evidente în sensul că pot să fie mai agitați, pot să distrugă lucruri în casă, pot manifestă o serie de comportamente care poate nu sunt obișnuite în momentul în care își petrece în timp cu ei. De obicei, în situații în care există astfel de semne de anxietate, proprietarii și chiar și noi le recomandăm să monteze o cameră de supraveghere ca să vadă ce face animăluțului acasă și ulterior să eventual discutăm ce probleme de comportament observăm pe seama acelor filmări și bineînțeles, specialiștii în comportament animal le pot oferi soluții la aceste probleme.