Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Cum să diminuăm efectele negative ale inflației în viața personală

  • februarie 17, 2022
  • Radu Cucuteanu

Pe fondul creșterii inflației în lume și, evident, și în România, ceea ce a dus la creșteri importante ale prețurilor și se preconizează că vor veni și alte scumpiri, panorama.ro vine cu o serie de sfaturi pentru a scădea impactul inflației în viața noastră.

Dacă unele lucruri par poate complicate, există însă și câteva metode prin care poți încerca să îți protejezi veniturile de prețurile în creștere. Adrian Bența crede că față de inflația cu care România s-a confruntat în anii ’90, situația actuală „presupune o adaptare a cetățeanului pentru a obține cât mai multe venituri”.

Trebuie menționat că nu prea există modalități de protejare a salariului sau a veniturilor recurente de inflație altfel decât prin aplicarea sfaturilor obișnuite de a economisi. Iată câteva:

  1. O analiză mai atentă a cheltuielilor lunare: vezi dacă-ți poți renegocia abonamentul la telefon sau de Internet, dacă ai nevoie și de Netflix și de HBO Go, dacă mai ții abonamentul la sală sau faci sport acasă sau în parc, dacă dai serviciul de ride-sharing pe transportul în comun sau dacă ești dispus să reduci ieșirile la restaurant în favoarea gătitului mai mult acasă.
  2. Dar ține cont că nu toată lumea este afectată la fel de inflație. În România (și nu numai) cele mai mari scumpiri sunt la energie, inclusiv la carburanți. Dacă nu folosești zilnic mașina personală, din start ești mai puțin afectat de creșterea inflației.
  3. Tot la capitolul energie, poți încerca să te aperi de facturile uriașe la energia pe care o consumi acasă (gaze, energie electrică), trimițând lunar index-ul către furnizorul de utilități. O mare parte dintre facturile-șoc mediatizate sunt bazate pe un consum uriaș estimat de furnizori după ce clienții nu trimit constant index-ul de consum. În contextul actual al creșterii prețurilor la energie, factura tot va fi mai mare față de cele cu care erai obișnuit, dar prin transmiterea indexului, eviți și regularizările periodice care pot genera facturi mai mari. Trebuie precizat însă că, în lipsa unor măsuri specifice care să vină în sprijinul consumatorilor casnici, după 31 martie, când actualele măsuri vor expira, prețurile sunt așteptate să crească în continuare. „La gaze naturale estimez că va fi 120%, la energie electrică 70-80% față de cât era anul trecut în aceeași perioadă”, a explicat, pentru HotNews, Dumitru Chisăliță.
  4. Serviciile medicale se vor scumpi – e o idee bună să-ți faci acum analizele pe care le amâni sau să-ți cumperi un abonament privat, dacă aveai în plan să faci asta. Ambele variante vor fi mult mai scumpe la sfârșitul anului 2022.
  5. Poți face acum o achiziție majoră pe care o plănuiai – computer, mașină, renovări – și ele se vor scumpi peste șase luni. Nu este neapărat un sfat de investiții, dacă știi sigur că îți trebuie o mașină nouă în 2022, cumpără-o mai degrabă acum, și nu la sfârșitul anului.
  6. Dacă ai un credit în lei cu dobândă variabilă care dintr-o dată a început să crească, e o idee bună să te uiți la variante de refinanțare. Caută de această dată un produs bancar cu dobândă fixă. Cel mai probabil îți va crește perioada de rambursare și soldul, dar la final s-ar putea să ieși mai ieftin: eviți volatilitatea indicilor și cel puțin câțiva ani de dobânzi variabile ridicate.