De ce se sărbătorește Ziua Femeii pe 8 martie

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită în numeroase țări, este o zi dedicată recunoașterii realizărilor femeilor, indiferent de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), această zi a căpătat o dimensiune globală, devenind un punct de raliere pentru susținerea drepturilor femeilor și participarea lor în sferele politice și economice.
Cele mai vechi origini ale Zilei Internaționale a Femeii datează de la un eveniment pentru drepturile de vot ale femeilor organizat de Comitetul Național al Femeilor al Partidului Socialist American în ultima duminică din februarie 1909.
Cunoscută drept Ziua Femeii, aceasta a devenit una dintre activitățile oficiale ale comitetului și a fost sărbătorită anual în Statele Unite până în 1914. În Europa, în anul 1910, la cea de-a doua Conferință Internațională a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, președintele german a Secretariatului Internațional al Femeilor Socialiste, Clara Zetkin, a propus instituirea unei Zile a Femeii, care să fie sărbătorită în fiecare an pentru a cere dreptul la vot. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de delegații din cele 17 țări prezente.
Prima celebrare oficială a avut loc pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca și Elveția, implicând manifestații masive cu participarea a peste un milion de femei și bărbați. În 1913 și 1914, femeile din Europa și Rusia au organizat mitinguri la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie pentru a protesta împotriva războiului și a-și exprima solidaritatea.
În 1921, Lenin a proclamat 8 martie ca Ziua Femeii în comemorarea marșului femeilor. În deceniile următoare, Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită în jurul aceleiași date în Europa și în întreaga lume. În America de Nord, celebrarea a fost sporadică până la sfârșitul anilor ’60. În 1977, Națiunile Unite au adoptat o rezoluție invitând fiecare țară să dedice o zi celebrării drepturilor femeilor și păcii mondiale. În multe țări, ziua de 8 martie a devenit o zi comemorativă. ONU a continuat să susțină cauza femeilor și fetelor, declarând în 2011, la propunerea Canadei, ziua de 11 octombrie ca Ziua Internațională a Fetei.