Discursul Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec la evenimentul de deschidere a expoziției fotografice „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” Palatul Culturii, Iași
Bună ziua.
Domnule primar Mihai Chirică,
Domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Costel Alexe,
Doamnă secretar de stat Diana Baciuna,
Domnule director pentru Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă, Andrei Luca,
Doamnă director general Agerpres, Claudia Nicolae,
Domnule ambasador Muraru
Vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi alături de noi în această seară. Este o onoare să vă avem alături la vernisajul expoziţiei „Noi, Poporul”, care celebrează legăturile puternice şi durabile de prietenie şi cooperare dintre popoarele noastre.
Ne bucurăm să aducem această expoziţie aici, pentru a o împărtăşi locuitorilor Moldovei. Ea a fost găzduită deja la Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Sibiu. Sunt onorată să spun că prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, secretatul de stat al SUA, Antony Blinken, şi mulţi alţii au vizitat-o.
Faptul că o văd aici, la Iaşi, un oraş frumos, cu multe poveşti, care mi-a rămas în minte de când l-am vizitat prima oară, în 2005, este plin de semnificaţie.
Aducem la Iaşi o poveste pe care mulţi dintre dumneavoastră o ştiţi bine: povestea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, stabilit cu puţin mai mult de 25 de ani în urmă, în cursul vizitei preşedintelui Clinton la Bucureşti.
Vorbind în Piaţa Universităţii, în Bucureşti, în 1997, preşedintele Clinton a anunţat stabilirea acestui parteneriat strategic, subliniind importanţa României şi exprimându-şi sprijinul pentru aderarea României la NATO.
Preşedintele Clinton a spus: „Dumneavoastră, poporul român, aţi câştigat respectul întregii lumi pentru că aţi ajuns atât de departe, atât de repede şi pentru că credeţi în dumneavoastră şi în viitorul dumneavoastră…” şi a adăugat „Nu vă abateţi de la direcţia stabilită, viitorul vă aparţine.”
Preşedintele Clinton a văzut un mare potenţial al poporului român şi al parteneriatului SUA-România. În cei 25 de ani care au urmat, România a făcut cu adevărat mari progrese în consolidarea democraţiei sale, dezvoltându-şi economia şi aderând la NATO în 2004 şi la UE în 2007. Astăzi, România este un Aliat model şi găzduieşte forţele multinaţionale ale NATO, inclusiv peste 3.000 de militari americani.
Aceşti doi preşedinţi nu ar fi putut să prevadă revenirea războiului în Europa, dar au înţeles bine valorile atemporale şi comune: democraţia, Alianţa şi parteneriatul. Determinarea României a fost cu atât mai lăudabilă în timpul actualei crize, la fel şi empatia şi generozitatea cu care a primit, cu braţele şi inimile deschise, peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.
Beneficiile acestor decenii de Alianţă, prietenie şi parteneriat sunt remarcabile, tangibile şi aparţin fiecăruia dintre noi, români, americani—şi aliaţilor şi prietenilor noştri—din întreaga lume.
România este un aliat care şi-a respectat cuvântul dat: şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său. Şi noi, Statele Unite ale Americii, ne-am îndeplinit promisiunile de a ne sprijini prietenul şi Aliatul. Împreună, nici nu am ezitat, nici nu am oscilat în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschiderea faţă de schimburile culturale şi academice.
De aceea suntem atât de încântaţi să celebrăm astăzi vernisajul expoziţiei noastre: „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”.
Acest eseu foto tematic ne invită să parcurgem şi ultimii paşi care ne separă şi să celebrăm şi să explorăm relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre popoarele României şi Statelor Unite.
Această poveste ne aparţine tuturor. Fotografiile pe care le cuprinde surprind cooperarea noastră şi celebrează binecuvântările prieteniei şi lucrurile pe care le pot realiza împreună două popoare bune şi naţiuni măreţe. Ele atestă 25 de ani de interacţiuni directe, pe care se bazează toate iniţiativele de succes, diplomatice şi de altă natură.
Numele expoziţiei, „Noi, Poporul” îşi are originea în preambulul respectatei noastre Constituţii americane. Am ales acest nume pentru a onora elementul care face totul posibil: oamenii.
Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă şi pentru că aţi făcut această seară de neuitat.