Ediția 2025 a Lunii Sculptorilor Români este una aniversară. În ce locații din oraș vei regăsi sculpturile

Luna Sculptorilor Români se află în pregătirile finale. Cum percepe publicul ieșan acest eveniment și la ce să ne așteptăm ne răspunde Vladlen Babcinețchi, organizator al acestui eveniment.
Ediția 2025 a Lunii Sculptorilor Români este una aniversară și pregătim o serie de evenimente precum vernisaje, expoziții, workshop-uri, conferințe, lansări de carte. Printre cele mai importante expoziții de anul acesta este cea a maestrului Aurel Vlad, care vine la Baia Turcească cu o expoziție personală și o serie de lucrări monumentale. În spațiu public îi vom avea pe Paul Neagu și Marcel Guguianu printr-un parteneriat cu Muzeul “Vasile Pârvan” de la Bârlad. În cadrul evenimentului vor fi proximativ 35 de expoziții colective și personale.
În ce locații din oraș putem regăsi sculpturile, pe lângă Baia Turcească?
Pe lângă Baia Turcească avem expoziții la Palatul Culturii, Muzeul Municipal, Palatul Braunstein, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici și Muzeul Unirii. La cea din urmă locație menționată vom avea o expoziție semnată de Ilie Bostan și o expoziție colectivă cu creația rezultată din parteneriatul cu Muzeul de Artă Constanța. Alte locații unde putem vedea sculpturile sunt Casa Universitarilor din Iași, Palas Mall, Campus Palas și pe principalele artere pietonale ale orașului: Ștefan cel Mare, Piața Unirii, zona Copou și pe esplanada Palatului Culturii, unde anul acesta avem un proiect special, vom aduce o serie de borne de la Via Transilvanica.
Amintim de anul trecut, când scultura Hidra a generat un val de reacții printre ieșeni, unii au apreciat-o, alții s-au manifestat foarte acerb referitor la ea. Cum stăm la această ediție la capitolul sculpturi care „pot deranja”?
Unul dintre invitații speciali și de anul acesta este Costin Ioniță, autorul Hidrei, care va participa și anul acesta cu o serie de lucrări cu totul speciale. Totodată, vom pregăti un Treasure Hunt în care publicul va descoperi lucrările în locațiile partenere. Arta contemporană este diversă și noi aducem opere dedicate atât publicului larg, cât și cunoscătorilor care le vor descoperi.
În ce vor consta workshop-urile? Sunt deschise publicului larg sau doar artiștilor?
Vom pregăti ateliere de creație pentru copii în care vom prezenta tehnica turnării în ceară pierdută, ceea ce va fi un moment special al Lunii Sculpturilor Români. La Galeria Arcada vom avea Art Sessions cu mari maeștrii ai sculpturii contemporane. Un alt moment foarte important al evenimentului este conferința de la Universitatea de Medicină unde vom pune în valoare operele sculpturale ale maestrului Constantin Brâncuși, care va fi prezentată de către profesorul Eugen Târcoveanu și academicianul Valeriu Matei, directorul Editurii Academiei Române.
Ce mesaj aveți pentru ieșeni?
Acest eveniment se întâmplă și în acest an. Suntem la Iași și devine deja o tradiție. Invităm publicul să descopere cele peste 53 de sculpturi care vor fi amplasate pe principalele artere pietonale ale orașului și să viziteze galeriile și muzeele care vor dedica spații acestor evenimente.