Fab Lab Iași implementează proiectul Erasmus+ „Budget Time: A Non-formal Approach to Financial Education”. Dan Zaharia: Îi încurajăm să experimenteze, să economisească în mod automat

Asociația Fab Lab Iași anunță implementarea proiectului Erasmus+ „Budget Time: A Non-formal Approach to Financial Education”. Acest proiect inovator promovează educația financiară prin metode non-formale și implică colaborarea tinerilor și a specialiștilor din România, Bulgaria și Lituania. Inițiativa este realizată în parteneriat cu Banca Comercială Română (BCR) și programul „Școala de Bani”, care susțin educația financiară prin resurse, mentorat și sesiuni de formare.
Player audioUn rezultat important al proiectului este dezvoltarea unui manual de educație financiară, destinat să ajute tinerii să predea informațiile în cadrul cluburilor de tineret din cele șase orașe participante: Iași și Craiova (România), Vilnius și Kaunas (Lituania), Varna și Plovdiv (Bulgaria). Manualul este disponibil în patru limbi: română, engleză, bulgară și lituaniană. Catrinel Zaharia, manager Fab Lab Iași, povestește: Marcăm astăzi implementare efectiv a proiectului Erasmus. Noi l-am gândit cu scopul de a educa financiar tineri din trei țări Bulgaria, Lituania și România, de a realiza o aplicație de care să beneficieze nu doar acum, ci în următoarea perioadă, atât tinerii, cât și mai multe categorii de persoane pentru a se educa financiar în mod continuu și să realizăm un suport de curs care să rămână la dispoziția acestor tineri și în continuare, ideea fiind de a ridica pur și simplu procentul de oameni educați financiar din aceste trei țări.
Sunt diferențe în ceea ce privește educația financiară la tinerii din cele trei țări?
Catrinel Zaharia, manager Fab Lab Iași, spune că nu sunt diferențe: Surprinzător, nu sunt foarte mari diferențe, deși poate ne-am așteptat ca în funcție de țară, de cultură să vedem niște diferențe și în partea asta de educație financiară, însă nu, procentul de oameni educație, financiari din cele trei țări se situează între 8 și 15% , deci avem de lucru în fiecare din aceste țări, însă bucuria este să văd atât de mult receptivitate la tinerii din fiecare țară. Aplicația este disponibilă pentru toată lumea. Noi în momentul în care o lansăm, pe baza unei înscrieri, fiecare utilizator se poate înscrie și să aibă acces la tot ce oferă această aplicație.
Cum s-au schimbat tinerii după acest program?
Noi dăm niște teste inițiale și finale, ne bucurăm să-i vedem că nu doar au căpătat cunoștințe, dar ne spun că implementează în viețile lor ceea ce învață în aceste cursuri. Până la urmă este beneficiu principal.
Tudor Mihai Tarta, community manager al hub-ului Zbor: Așa cum povesteam și în unele ateliere cu ei, au nevoie pentru a avea un viitor mai sigur, un viitor financiar, mult mai stabil. Unii dintre ei m-au întrebat nu învăț la școală, nu învăț acasă despre educație financiară, dar aici pot să învăț în diferite proiecte. Avem nevoie de educație financiară pentru că noi, dacă nu știm cum să-i gestionăm banii, cine poate să știe mai bine?
Când au început training-urile, ce relații aveau cu banii, cât câștig, atât cheltuiesc sau cum?
La un moment dat am avut și întrebări dacă câștigurile sunt egale cu cheltuielile, ce fac în momentul respectiv? Păi cam simplu, te uiți un pic, le pui în ordine descrescătoare cam care sunt cheltuielile tale și începi și tai de pe listă dacă îți dorești să ai un procent pe care să-l pui de o parte. Dar da, majoritatea care se gândesc să învețe cum să devină educați financiar se gândesc că în punctul în care venitul e egal cu cheltuieli.
Player audioPrin acest proiect, Fab Lab Iași, în parteneriat cu BCR, Școala de Bani, Asociația Orenda (Bulgaria) și Asociația Tavo Europa (Lituania), contribuie la dezvoltarea unei generații mai bine pregătite pentru provocările economice ale viitorului, oferindu-le tinerilor instrumentele necesare pentru o gestionare financiară responsabilă. Dan Zaharia, Founder Fab Lab Iași, explică: Relația tinerilor cu banii este relația cu social media. E ceea ce văd diverși falși guru care le promit rețete de îmbogățire rapidă. Nu contează dacă e de pe TikTok, instagram sau facebook, văd după aia diverse filme în care iarăși apar oameni care au trișat spre a ajunge în zona de confort financiar. Și în principiu, vedem niște modele sociale după care se iau, care nu sunt neapărat cele mai elocvente. Exemplul pe care îl dăm este dacă ai câștiga la loto, adică dacă ne uităm la statistica celor care au câștigat la loto, vedem că mare parte dintre ei au risipit în următorii ani de zile absolut tot ce au câștigat. Deci nu câți bani ai în buzunar te duce într-o zonă de confort financiar, ci modul în care-i folosești.
Ce înseamnă pentru ei confort financiar?
Pentru tinerii noștri confort financiar e altceva decât eram noi la vârsta lor. Adică o pereche de pantofi sport Air Jordan, Converse. Ne ducem într-o zonă în care nu e o problemă să dea 200 euro. Confortul pentru tineri, de fapt, cred că înseamnă faptul că pot achiziționa online diverse produse sau servicii dee care cred că ei au nevoie, pot merge în vacanță. Noi încercăm să-i ducem într-o zonă non-consumeristă. E ok să îți dorești și să poți cumpăra astfel de lucruri. Da, asta o pot face și părinții pentru tine. Mai important este să pornești cu o bază, cum ar fi ca la 18 ani să ai câteva zeci de mii de lei puși de o parte din partea de alocație și mici investiții pe care le faci. Îi învățăm să aibă grijă să nu cadă în capcane de îmbogățire rapidă, care poate însemna să piardă toți banii.
Dan Zaharia, Founder Fab Lab Iași: Îi încurajăm să experimenteze, să economisească în mod automat
Îi încurajăm să experimenteze, să economisească în mod automat, să experimenteze să investească în fonduri de acțiuni și să vadă că e un risc foarte mare sau în titluri de stat și să vadă când vor ajunge la proprii bani, la salarii, la alte surse de venit, să fie în continuare la fel de atenți cu banii.
Proiectul include dezvoltarea unei aplicații financiare inovatoare, aflată în proces de finalizare. Aceasta va oferi resurse interactive pentru tineri, ajutându-i să-și dezvolte competențele financiare și să aplice principiile de management financiar într-un mod accesibil și practic. Adrian Mironescu, ambasador Fab Lab Iași: Ne-am dorit să fie mult mai atenți la finanțele proprii, să vadă ce pot face astfel încât să le fie mai bine pe viitor. E foarte bine să fie idealist, dar e foarte bine să ai și cu ce. Și nu trăim vremuri ușoare, astfel încât trebuie să fii educat financiar. Li se vor adresa multe întrebări și vor primi multe răspunsuri. Este construită în așa mod încât să primească informații într-un mod în care sunt obișnuiți, prin videouri, în același timp și să-și testeze abilitățile pe care tocmai le-au învățat și vor primi imediat un răspuns și vor ști cum să le folosească.