Iași. Modelează timpul. Identitatea de brand a orașului

Provocarea de a crea o identitate municipiului Iași a fost gestionată de Asociația Destination Iași și un grup numeros de voluntari. Identitatea vizuală este centrată pe numele orașului. Iași. Modelează timpul îmbină trecutul reprezentat de monumentele istorice cu turismul ecumenic și cu orașul viu care trăiește prin evenimentele generațiilor tinere. Iașul este orașul în care Mitropolia se uită la teatru iar teatrul ascultă operă, unde oamenii scriu poezie și fac manoperă.
„Bine ați venit la evenimentul de lansare a identității de brand a Iașului. Sunt Mihai Bulai, lector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și președinte Destination Iași. Termenul de Iași va fi utilizat într-un mod flexibili cu oameni, cu alte mesaje în interiorul acelui frame, acelui cadru. Unitatea verbală modealează timpul. Ne propunem să valorizăm trecutul, acea moștenire care este cartea noastră de vizită foarte puternică. Este fundamentul Iașului. Apoi prezentul, modul în care ieșenii trăiesc, respiră, consumă Iașul astăzi. Și o componentă a viitorului în care educația, tehnologia, antreprenoriatul, digitalizarea sunt componente ale dezvoltării, proiectării noastre în viitor„.
„Am ales o identitate vizuală centrată pe numele orașului și nu pe un simbol sau edificiu„
Mihai Bulai și echipa din Asociația Destination Iași au avut nevoie de trei ani pentru a lansa identitatea de brand a orașului Iași. Organizația fost înființată la finalul lui 2019 printr-o asociere a trei entități publice și patru entități private pentru a implementa proiectele din Strategia de Turism a Iașului și a Zonei Metropolitane.
Pentru a pune bazele unui turism competitiv la Iași și pentru a susține campanii de promovare a Iașului. Pandemia a afectat și financiar planurile pentru că taxa de turism a intrat la apă. Identitatea vizuală este chiar numele orașului.
Alexandru Munteanu, coordonatorul echipei de creație: „Iașul nu este un oraș ușor de brand-uit. În etapa de cercetare am descoperit că e o nevoie a unei părți a ieșenilor de a se simți mai reprezentați în felul în care orașul comunică cu ei. Cel mai dificil lucru a fost să ne îndepărtăm de felul în care vorbeam despre Iași și să scoatem acea propunere care nu stă doar în istorie și cultura clasică. Să îl aducem în prezent și să-l orientăm către viitor. Propunerea nu este bazată pe o simbolistică fixă. Nu am luat un simbol. Înseamnă o reducere substanțială a Iașului, un oraș care nu e fixat în timp. Am ales o identitate vizuală centrată pe numele orașului și nu pe un simbol, edificiu.Multe orașe se bazează pe un simbol. Luăm un simbol și îl punem pe tricouri, mașini. Noi avem un logo care își schimbă forma. Se poate anima. La CUB, artistul stradal Harcea Parcea a folosit deja logo-ul. Este menit să fie o pănă albă pe care creatorii ieșenii își pot proiecta lucrările. Literele cubice, în lemn, metal, 3D. Este foarte versatil. Nu e o floricică, o puem acolo și ne plictisim de ea. E un logo sincer. Oricât ne uităm noi la o clădire istorică dar în dreapta este o clădire mai brutalistă, să zicem.Contrastul acesta este reprezentat prin formele bloc cu colțurile rotunjite. Ideea de modelare a timpul funcționează pentru ieșeni. Turismul în anul 2022 se bazează și pe experiențe locale create de oameni care crează evenimente, își deschid cafenele.Foarte mare din parte din atractivitatea orașului este creată de localnicii care crează experiențe unice în oraș. Turiștii pot trece dintr-un timp în altul trecând stradă. Ești într-un loc modern și dai de o casă memorială. E foarte important ca identitatea să nu rămână pe un steag. Vrem să dezvoltăm o aplicație care să genereze automat materiale pentru instituțiile care vor să producă materiale în linie cu identitatea de brand. Un model aplicat de Oslo„.
„Nu numai autoritățile dar nici ieșenii nu au gândit prea mult accesibilitatea afacerilor lor pentru turiști”
Alexandru Munteanu, coordonatorul echipei de creație spune că orașul trebuie să se pregătească mai întâi pentru a primi turiști: „Trebuie să refacem infrastructura turistică în linie cu identitatea. Degeaba investim bani în promovare dacă nu avem infrastructură turistică. Nu numai autoritățile dar nici ieșenii nu au gândit prea mult accesibilitatea afacerilor lor pentru turiști. Site-uri în engleză, meniuri în engleză. Plăcuțele informative pentru monumente. Noi scriem texte foarte lungi ca și cum comportamentul turiștlor este să stea jumătate de oră în soare să citească. Trebuie să mergem pe digitalizare”.
„ Oare cum s-ar putea împacheta parfumul teilor astfel încât să facă parte din timpul turiștilor indiferent de anotimp.Iași va fi logo-ul care va marca fiecare pas al turiștilor de la aeroport spre centru sau de la marile intrări în orașe. A fost creată o platformă care, spun organizatorii, va fi dezvoltată și îmbunătățită de localnici și anrtreprenori. Sunt toate festivalurile organizate la Iasi astfel ca se poate alege perioada în care sa vizitezi orașul. Sinestezia, Sofar Saunds, Classix Festival, FILIT, Romanian Creative wek s, Hangariada și lista continua. Știi unde să faci sport și unde sa mănânci bine. Iașul are chiar și berea orașului începînd tot din această săptămână așa că turiștii pot avea și un pahar de Iași. Primarul municipiului Iași a spus că: „Iașul este numele care a devenit un brand. De fapt noi oferim o platformă pe care putem să dezvoltăm brandul orașului. El este pagina albă deschisă pentru toți ca să îl ducă mai departe. Mă așteptam să apară o statuie, semne grafice, o semnătură a lui Eminescu. Noi suntem brandul. Iașul a învins pentru cî îl modelează. Iașul a învins timpurile. Le-a modelat cum a crezut că este mai bine pentru el. Este chiar prieten cu timpul„.
Locul cel mai instagramabil din Iași
Municipalitatea a alocat 17.000 de euro acestui proiect. 17.000 de euro au evaluat voluntarii și munca pe care au făcut-o pro bono. Ieșenii și turiștii vor avea parte de surprize plăcute în următoarea perioadă. Alexandru Munteanu,coordonatorul echipei de creație: „sperăm ca într-o lună vom avea prima instalație cu logo-ul Iașului în zona Palat sau Pietonal.Va fi o instalație metalică cu literele iluminate pe interior. Un senzor prin care oricine va putea schimba lumina, schimbând atmosfera. Sperăm să devină locul cel mai instagramabil din Iași„.
Odată cu acest eveniment, a fost lansat și site-ul www.destinationiasi.ro, cu design și implementare realizate tot de Namogo. Un proiect la care au contribuit mai mulți membri ai comunității creative din Iași prin texte și fotografii. Este un site care conține ghiduri scrise de editorii site-ului, ieșeni sau turiști îndrăgostiți de Iași, peste 300 de locații din oraș (clădiri istorice, biserici, monumente, cafenele, restaurante, parcuri, piețe, startup-uri, evenimente și multe altele) care va continua să crească în perioada următoare prin conținut nou și funcționalități cu adevărat folositoare pentru localnici și turiști.
Identitatea de brand va fi implementată treptat în următorii ani, la nivel instituțional și al infrastructurii turistice din oraș. Unul dintre primele proiecte este un mural realizat de artistul stradal Harcea Pacea în zona La Cub de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt,
urmând a fi implementate alte proiecte în lucru în diferite locații din oraș.