Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Iașiul plânge după Simi! Sute de persoane i-au adus un ultim omagiu lui Vasile Simionaș. ”Legendele nu mor niciodată”. Marius Stan și Ghiță Poenaru au fost prezenți la ceremonie, iar FRF și LPF au trimis coroane de flori. Primarul Iașiului a înmânat familiei titlul de Cetățean de Onoare acordat de către Consiliul Local

  • martie 23, 2025
  • Narcis Pohoata

La trei zile după ce a încetat din viață pe un pat de spital, la vârsta de 74 de ani, răpus de de un cancer galopant, Vasile Simionaș, legenda fotbalului ieșean, a fost înmormântat sâmbătă, la prânz, la Cimitirul Sfinții Petru și Pavel din Iași. Înaintea funeraliilor de la cimitir, Simi a făcut un ultim popas pe gazonul pe care l-a iubit atât de mult, al arenei din Copou.

Drum lin, Simi! Sute de suporteri, prieteni și foști colegi l-au condus pe ultimul drum pe Vasile Simionaș. Marius Stan, prezent la ceremonie

Timp de două ore și jumătate, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Vasile Simionaș a fost depus la Stadionul Emil Alexandrescu, în fața tribunei oficiale și sute de persoane au trecut pe la căpătâiul fostului mare fotbalist și antrenor, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

În tot acest timp, pe un ecran au rulat imagini cu Vasile Simionaș. Fotbaliștii Politehnicii Iași au participat la ceremonia de la stadion, împreună cu tot staff-ul tehnic și administrativ, iar printre cei prezenți s-a numărat și fostul președinte al echipelor Politehnica Iași și Oțelul Galați, Marius Stan. Nu au lipsit fostul antrenor Ghiță Poenaru, foști colegi de echipă ai lui Simi, dar și grupe de juniori de la mai multe cluburi ieșene. De asemenea, LPF, FRF, LPS Iași, clubul Oțelul Galați, dar și alte grupări au trimis coroane de flori.

Primarul Mihai Chirica a oferit familiei titul de Cetățean de Onoare

După slujba ținută de un preot, primarul Mihai Chirica i-a oferit nepotului lui Vasile Simionaș titlul de Cetățean de Onoare pe care Simi îl primise în urmă cu aproape o lună, din partea Consiliului Local. Edilul a afirmat că ceremonia urma să aibă loc în luna octombrie, la Seara Valorilor, de Zilele Iașiului.

”În calitate de primar vreau să-i adresez un ultim cuvânt domnului Vasile Simionaș. Vreau să vă spun cu sinceritate că sunt puține persoane care m-au determinat să duc mai departe proiectului fotbalului ieșean, iar una dintre aceste persoane a fost Vasile Simionaș. Un om îndrăgostit de acest oraș și de fotbal. A fost un mentor care a inspirat generații de fotbaliști, care va rămâne o călăuză pentru bunul mers al fotbalului ieșean. Să-i păstrăm memoria și să-i ducem gloria mai departe. Municipiului Iași a avut dorința de a-l face Cetățean de Onoare fiind în viață. Ne-am dorit să-l vedem cât mai devreme la o manifestare pe care o pregătisem în luna octombrie, de zilele orașului. Dumnezeu s-a grăbit cu el, s-a gândit că el va trebui să vadă acest eveniment de Sfânta Parascheva din ceruri”, a declarat primarul Mihai Chirica.

După discursul primarului, galeria Politehnicii a aprins torțe și a scandat minute în șir. ”Te vom iubi mereu”. Galeria a afișat pe gardul arenei din Copou un banner pe care scria ”În doliu e o țară întreagă, nu un oraș, drum lin printre îngeri, Vasile Simionaș”.

”Ieșenii trebuie să fie mândri că au avut alături un om ca Vasile Simionaș. Legendele nu mor niciodată”

La rândul său, managerul executiv al clubului Politehnica Iași, Florin Briaur, a declarat: ”Atât de mult a iubit Iașiul acest om, atât de mult a iubit echipa Politehnica Iași, încât nu îl vom uita niciodată. Toți ieșenii trebuie să fie mândri că l-au cunoscut și l-au avâut printre ei pe Vasile Simionaș. Simi, îți promit că vom duce la bun sfârșit proiectul pe care l-am început împreună acum patru ani. Îți promitem că vom lupta și mai mult pentru a fi mândru de noi de acolo, din ceruri. Legendele nu mor niciodată”.

Înainte de a pleca din Copou, cortegiul funerar a făcut un ultim tur al stadionului Emil Alexandrescu.

Aproape 500 de meciuri jucate pentru Poli Iași

Născut pe 16 noiembrie 1950, la Iași, Vasile Simionaș nu a fost doar fotbalist și antrenor la Politehnica, ci și președinte. A evoluat la clubul din Copou între anii 1968 și 1984, bifând aproape 500 de partide. Dintre acestea, 359 au fost pe prima scenă, unde Simi a marcat 42 de goluri.

Ca antrenor, Vasile Simionaș a pregătit formațiile Politehnica Iași, CSM Suceava, Farul Constanța, Dacia Unirea Brăila, Astra, FCM Bacău și Oțelul Galați cu formația de la Dunăre reușind cele mai bune performanțe, inclusiv participări în cupele europene.

”Am avut oferte de la Dinamo, Steaua, Rapid, Universitatea Craiova, dar nu m-am putut despărți de acest loc minunat”

Într-un fragment din cartea ”Istorie şi istorii în Copou”, scrisă de Vasile Arhire, apărută la Editura Junimea, în 2018, Vasile Simionaș spunea că nu a putut niciodată să părăsească arena din Copou, deși a fost ofertat de multe echipe de top din România.

”Mi-a plăcut tricoul cu numărul 10. Poate și pentru că la școală mă învățasem cu nota 10. Marele jucător brazilian Pelé, care făcea furori în vremea aceea și care mi-a plăcut foarte mult, purta echipamentul pe care avea inscripționat același număr. Din copilărie și adolescență mi-am format o atitudine de lider. Când am ajuns la seniori, mi-am dorit să mă număr printre cei mai buni jucători și apoi chiar să coordonez jocul echipei. O misiune deloc simplă, dar nu ai ce face. Ţi-o asumi și te mobilizezi. Postura aceasta cerea multă concentrare, pliată, desigur, pe o disponibilitate nativă.

În viața mea nu m-am gândit să plec din Iași. Cât am fost jucător, am avut oferte de la Dinamo, Steaua, Rapid, Universitatea Craiova, dar nu m-am putut despărți de acest loc minunat. „Rămășcanule!” îmi strigau uneori ironic coechipierii sau suporterii. Eu le arătam buletinul de identitate pe care scria: locul nașterii – Iași. Un oraș superb, plin de istorie și pitoresc. Nu o spun doar eu, o spun mai toți românii și străinii care vin aici. Iorga i-a îndemnat atât de plastic pe concetățenii noștri să poposească pe cele șapte coline”, spunea Vasile Simionaș în cartea ”Istorie şi istorii în Copou”.

Propunerea fostului prefect de Iași: Stadionul din Copou să poarte numele lui Vasile Simionaș

Fostul prefect al județului Iași, Bogdan Cojocaru, actualmente deputat în Parlamentul României, propune ca numele stadionul din Copou să fie schimbat după moartea lui Vasile Simionaș. Arena ieșeană poartă în prezent numele lui Emil Alexandrescu, fost mare fotbalist al Politehnicii, dar și primar al municipiului Iași, iar Cojocaru propune ca stadionul să se numească, din acest an, ”Vasile Simionaș”.

”Vasile Simionaș a reprezentat unul dintre simbolurile Iașului fotbalistic din ultimele decenii. De numele său s-au legat performanțe sportive deosebite atât ca jucător, cât și ca antrenor. Cu sute de apariții în tricoul alb-albastru și zeci de goluri marcate, Vasile Simionaș vă rămâne veșnic în sufletele suporterilor ieșeni!

Ușor-ușor rămânem doar cu amintirile unei frumoase echipe formată din glorii precum Vasile Simionaș, Mihai Romilă, ”Mițu” Dănilă, Emil Lupulescu, Ion Bucu sau Narcis Ciocîrlan. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Mă gândesc că un gest deosebit de recunoaștere din partea comunității locale ar fi dacă actualul stadion ar prelua numele lui Vasile Simionaș. Voi propune colegilor mei din Consiliul Local Iași să discute această variantă cu executivul administrației locale!”, spune Bogdan Cojocaru.

În prezent, arena din Copou poartă numele Emil Alexandrescu, un fost mare fotbalist al Politehnicii Iași în anii 1960 și primul primar ales al municipiului Iași după 1989. În perioada comunistă, stadionul din Copou se numea ”23 August”.

Cornel Șfaițer a venit primul cu o propunere de acest fel

La scurt timp după trecerea în neființă a lui Vasile Simionaș, președintele clubului ieșean, Cornel Șfaițer, a avut o primă reacție pentru ProSport legată de tragica veste. Conștient că e foarte greu să schimbe numele unui stadion, oficialul din Copou a propus ca măcar un sector al arenei ieșene să poarte, pe viitor, numele marelui Vasile Simionaș.

”Este o durere pentru toți cei din club, pentru toată suflarea fotbalistică ieșeană și nu numai. Era o plăcere să stai cu el la un ceai sau la o cafea, discutam des despre lucurile de la echipa mare, de la academie. O să ni-l amintim cu drag tot timpul. Nea Simi a fost special pentru Poli Iași și așa va rămâne. O sa propunem ca un sector al stadionului, o tribună, să poarte numele său. Nea Simi chiar merită acest lucru. O să analizăm acest lucru împreună cu colegii, cu familia și vom veni cu o propunere în Consiliul Local. Cu siguranță toți ieșenii vor fi de acord”, a declarat Cornel Șfaițer pentru ProSport.

(Narcis POHOAȚĂ)

 

Foto: ProSport