Iașul e plin de opere de artă în Luna Sculptorilor Români. La ce evenimente participi în săptămânile următoare

Luna Sculptorilor Români se derulează de o săptămână la Iași și întreg orașul e plin de opere de artă, fie că vorbim de instituții publice sau străzi principale. Alături de Vladlen Babcinețchi aflăm primele impresii și ce putem vedea în următoarea perioadă în cadrul Lunii Sculptorilor Români.
Prima săptămână a Lunii Sculptorilor Români a fost extrem de extenuantă deoarece au fost foarte multe vernisaje și inaugurări de lucrări de artă în spațiu public. Am avut numeroși invitați din țară și a fost multă emoție, în special la gala Lunii Sculptorilor Români, unde unor autori le-au fost dedicate câeva momente de dans contemporan.
Până acum nu s-au remarcat incidente asemănătoare cu cele de anul trecut. Totuși, la postările de la locațiile partenere au apărut diverse comentarii cu privire la aspectul sculpturilor. Are nevoie ieșeanul anului 2025 de un manual de interpretare a sculpturilor, mai ales a celor moderne?
După cum spunea Brâncuși, “opera de artă nu are nevoie de explicație, trăiește în ceea ce reprezintă, prin sine”, și noi mergem pe același criteriu. Însă, am considerat în același timp că putem veni cu etichete explicative, putem organiza tururi ghidate, putem organiza treasure hunt. Cei care doresc să afle mai multe detalii, să cunoască mai bine, să înțeleagă mai bine arta prezentă anul acesta la Iași. Tururile ghidate, realizate de mediatorii noștri culturali, se vor întinde pe parcursul întregii luni. Detaliile se găsesc pe paginile de social media ale Lunii Sculptorilor Români.
Ce avem în agendă pentru săptămânile următoare? Care ar fi cele mai importante evenimente?
Începând de pe 25 februarie am inaugurat vernisajul Vladimir Predescu de la Muzeul Municipal Iași Regina Maria din Iași. De asemenea, avem tururi ghidate și treasure hunts, au fost sesiuni Art Talk, se vor organiza cursuri de modelaj.
Cum ar arăta o plimbare Prin Iași în timpul Lunii Sculptorilor Români?
În ultimul timp, vremea de afară este una prietenoasă și odată cu venirea primăverii, invităm publicul să descopere opere expuse în aer liber. Începând cu Bulevardul Copou, Strada Lăpușneanu, Bulevardul Ștefan Cel Mare, Esplanada Palatului Culturii și Palas Campus, cred eu că experiențele vot fi diverse deoarece operele sunt alese pentru a fi dedicate unui public cât mai larg. Am pregătit câteva expoziții excelente la Centrul Internațional de Arte Contemporan, în Baia Turcească. În fața Palatului Culturii avem o parte din Via Transilvanica, o expoziție intitulată Cerc Solar, unde o serie de artiști ieșeni expun propriile creații din acest proiect.
Foto – Cezar Partheniu