Ignatul se sărbătorește pe 20 decembrie. Tradiții și obiceiuri

Tăiatul porcului sau Ignatul este un eveniment important pentru români. Are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central.
Se spune că sângele de porc simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea.
De obicei, carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.
Ignatul: Tradiții si superstiții
– În popor se spune că dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine și va slăbi.
– Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat.
– Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice, conform superstițiilor.
– Sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.