Importanța microcipării animalelor de companie

Microciparea animalelor de companie este necesară pentru a avea un plus de siguranță în privința lor. Când și de ce e nevoie să apelăm la medicul veterinar pentru microcipare, ne spune Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași.
Microciparea este o modalitate de identificare. Practic în momentul în care se aplică acel microcip subcutanat, fie unui câine, unei pisici sau unui cal, pentru că acestea sunt animale care sunt în momentul de față identificate în țara noastră, noi putem să îi înregistrăm într-o bază de date și ulterior să accesăm datele despre proprietar, despre animal și despre situația imunizării acelui pacient.
De ce e importantă microciparea pentru animalele de companie și pentru cai?
Este extrem de importantă pentru că, cel puțin în cazul câinilor, este impus de lege să microcipăm un câine în maxim 90 de zile de la achiziție, adopție, donație sau salvare. În momentul în care am adus un animal în locuința noastră sau în curtea noastră suntem obligați în termen de 90 de zile să îl microcipăm. Prin intermediul microcipării, pe lângă identitatea oferită animalului, pentru că datele despre animal și despre proprietar sunt introduse într-un registru electronic, orice medic veterinar care are acces în această bază de date, după ce citește microcipul, poate să ne ofere date suplimentare despre animal și să știți că este extrem de util, în special pentru animăluțele care se pierd. Am avut situații în spital unde au venit oameni cu diverși câini, care se vedeau că erau deținuți de un proprietar și care scăpaseră din curtea omului, și ne-au rugat să citim acel microcip și să vedem dacă reușim să dăm de proprietar și de cele mai multe ori am reușit să-i ajutăm.
Microciparea este necesară pentru animăluțele care vor părăsi teritoriul țării
În același timp trebuie menționat că microciparea este necesară pentru animăluțele care vor părăsi teritoriul țării. Proprietarii sunt obligați să microcipeze orice animaluț care este scos din afară țării, motiv pentru care microciparea nu doar că oferă o identitate a animalului, dar și ajută la găsirea lui și circulația liberă a acestuia. Totodată întâlnim situații în care proprietarii consideră că această microcipare ar putea fi asociată cu urmărirea animalului, este fals acest concept. Prin acest microcipul nu se poate localiza animalul, ci doar se identifică datele proprietarilor și animalelor. Ca GPS am mai văzut cazuri în care proprietarii atașau un de dispozitiv de localizare la nivelul zgărzii animăluțului și puteau să îl urmărească, să vadă unde se deplasează în perimetru.
Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași, în dialog cu Ana Hârleț.