În perioada 19 februarie-19 martie, Iașul a găzduit Luna Sculptorilor Români. Ce evenimente au atras cel mai mult publicul ieșean

În perioada 19 februarie-19 martie, Iașul a fost împânzit de evenimente dedicate acestei ramuri a artelor vizuale. Luna Sculptorilor Români a marcat în acest an cea de-a cincea ediție aducând un număr și mai mare de sculpturi, evenimente, treasure hunt-uri și discuții deschise publicului de specialitate și nu numai. Alături de Vladlen Babcinețchi, organizatorul Lunii Sculptorilor Români, facem o retrospectivă a acestui eveniment.
Anul acesta a fost foarte mult entuziasm și bucurie în rândul publicului. Am avut numeroase tururi ghidate la care s-au înscris foarte mulți oameni și feedback-ul proiectului nostru este unul deosebit, ceea ce ne bucură și pe noi, organizatorii și credem că anul viitor, ieșenii vor fi deja obișnuiți cu acest proiect, cu Luna Sculptorilor români.
Ce sugestii ați primit și aveți de gând să le implementați în edițiile următoare? Sau ce idei v-au venit pe parcursul evenimentului și le doriți integrate?
Din experiența de anul acesta, am expus o expoziție capsulă la Muzeul Unirii din Alba Iulia și a fost o experiență deosebită și credem că anul viitor vom expune parte din proiectul nostru și în alte orașe din țară, ce va fi un lucru extraordinar și pentru artiști pentru Iași ca un oraș care reușește să exporte cultură în celelalte orașe din țară.
Care ar fi evenimentele care au atras cel mai mult publicul ieșean în această perioadă?
Cred eu că tururile ghidate au fost niște evenimente speciale, apoi am avut un eveniment dedicat poeziei în cadrul Centului Internațional de Artă Contemporană, Baia Turcească, unde poeți membri ai Uniunii Scriitorilor au dedicat versuri și poeme sculpturilor și autorilor care au expus în proiect.
De asemenea, cred eu la gala de inaugurare a fost un moment special realizat de studenții de la Universitatea de Arte, care au dedicat momente de dans contemporan unor autori prezenți în proiect.
Din punctul dumneavoastră de vedere, în calitate și de sculptor care a expus în cadrul Lunii Sculptorilor Români, dar și de organizator al evenimentului, cum ați simțit această perioadă și ce ați învățat din ea?
Personal, cred că îmi doresc să fie o vreme puțin mai frumoasă și de asta încercăm să prelungim anul acesta punerea lucrărilor în aer liber pentru încă o lună pentru a putea oferi publicului mai mult timp de vizionare a lucrărilor. Da, cred că de fiecare dată avem experiențe deosebite cu acest proiect și întâlnim oameni noi, vin către noi numeroase instituții și reprezentanți din diferite orașe care doresc acest proiect și cred eu că se va dezvolta și va deveni ceva cu caracter național.