„Interzicerea TikTok ar fi o greșeală” (Alin Popescu, fondator Avocatnet.ro)
Alin Popescu atrage atenția că în România, controlul parental aproape că lipsește așa cum și dezbaterile despre conținutul TikTok sunt ca și inexistente în țara noastră. Alin Popescu a inițiat din 2023 escu.me, un loc unde părinții și copiii sunt susținuți să se adapteze și, potrivit inițiatorului, să prospere într-o lume care se transformă rapid. Inițiativa nonpartizană „Tinerii votează” a publicat datele unui sondaj realizat în martie la nivel național care arată că partidul condus de George Simion ar fi primul votat la parlamentare, de către tinerii între 18 și 35 de ani. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. Iar experții au identificat o posibilă cauză TikTok. Cât de mare este pericolul TikTok?
Este pericolul pseudo-științei, pseudo-informării. Eu nu aș spune că pentru tineri e un pericol. Aș spune că pentru noi, ca societate, e mai degrabă un semnal de alarmă. Că ar trebui să abordăm educația dintr-o altă perspectivă, așa cum n-o facem acum. E adevărat că școala și mijloacele de informare tradiționale nu-i atrag pe tinerii. Se întâmplă în jurul nostru tot felul de lucruri pe care nu le putem controla. Tehnologia se schimbă de la o zi la alta, ne pierdem job-ul, ne pierdem statusul de viață cu care ne-am obișnuit. Motiv pentru care, evident, trebuie să dăm vina pe cineva. De regulă, dăm vina pe establishmentul politic, că ei sunt primii vinovați. Apoi dăm vina pe școală, dăm vina pe societate, dăm vina pe cel din de lângă noi. Și așa ajunge în rândul tinerilor și în rândul populației adulte ideea asta….că eu sunt supărat pe toți și pe toate și că ar trebui cumva să îmi dea societatea înapoi.
Cred că leagănul existenței partidelor extremiste este tocmai această atitudine. Și dacă vă uitați în istorie o să vedeți că ea a apărut din când în când, tocmai pentru că societatea se găsea în momente în care tehnologia, războaiele, modul în care ne-am purtat unii cu alții, religia ne-au făcut să ne certăm atât de tare, încât la un moment dat să ne negăm unii altora statusul în societate. Și tinerii despre care vorbiți sunt dezrădăcinați. Tinerii despre care vorbiți se simt depășiți, nu la modul intelectual, ci depășiți de vremurile care trec pe lângă ei și unde nu reușesc să se agațe de job-uri, de un statut social care să le fie ok.
Și care ar fi soluțiile? E o soluție interzicerea TikTok? Vedem că în tot mai multe țări se pune această problemă.
TikTok la bază, e o aplicație pornită de o companie cu acționariat chinezesc, să spunem. Deși e o discuție întreagă acolo. Ați văzut în America se pune problema interzicerii TikTok. Însă realitatea e în felul următor. Dacă te duci în China o să vezi că TikTok arată altfel decât arată în restul lumii. Minorii de acolo nu au acces la TikTok decât câteva ore pe zi, una sau două. Conținutul pe care îl aud ei sau îl văd pe TikTok este unul pur educațional. Nu vorbim de viralizarea aceea a conținutului, nu vreau să folosesc cuvinte tari, conținut stupid, pe care îl vedem noi pe Tiktok la noi. Deci chinezii și-au făcut un Tiktok al lor. Acum poate că mă plasez în rândul celor care au trecut o anumită vârstă și aș putea fi considerat defunct așa, apropo de părerile mele.
TikTok, în momentul ăsta, a dus la o tâmpire a maselor pe anumite domenii. Pentru că sunt și elemente foarte ok acolo și am văzut conținut foarte ok produs de oameni ok. Care însă este invadat de o inflație de conținut de proastă calitate. Știm cu toții despre ce vorbim. Din punctul ăsta de vedere, cred că mai degrabă ar trebui să educăm oamenii. Interzicerea în sine nu e o soluție niciunde în lume. Dacă ne uităm la americani, o să vedem că interzicerea are la bază mai degrabă considerente economice și frica că prin intermediul algoritmilor TikTok, guvernul chinez ar putea să sugereze subliminal sau direct alegătorilor americani să voteze un anumit candidat sau altul. Deci, cumva frica nu e legată de conținut. Frica americanilor este legată de manipularea datelor personale ale utilizatorilor în scopuri politice, să le spunem specifice propagandei din China.
La nivel de conținut. Să luăm CNA-ul să ne uităm la el. Nu există un CNA pentru internet, există diverse legislații, dar să luăm și să ne uităm la el. Chiar ar fi interesant dacă dumneavoastră ați vedea radiouri care fac conținut similar cu ce vedem noi pe TikTok, dacă un altfel un astfel de radio ar putea fi interzis sau nu? Și eu nu cred că ar putea fi interzis. Chiar sunt curios cum ați vedea dumneavoastră problema, că mi se pare că ar trebui să avem astfel de discuții și nu doar părerea unor oameni despre subiectul ăsta. Mi se pare că discuția noastră în societate ar trebui să existe, să punem tinerii de care vorbeați că ar vota AUR sau ar vota alte partide extremiste, că-s mai multe, față în față cu oameni care să le spună și părerea lor.
Credeți că există în acest moment dezbateri reale în România pe tema conținuturilor de pe rețelele de socializare?
Nu și din păcate, nu cred că există nici măcar percepția pe care părinții în relația cu copiii lor ar trebui să o aibă cu privire la conținutul pe care îl privesc. Foarte puțin părinți, spre exemplu, își dau seama, și aici aduc în discuție un studiu apărut în Marea Britanie de mulți ani, care spune că fetele în general care se informează de pe Instagram, undeva la 40% din fete ajung să sufere de un grad de depresie. De ce? Folosirea rețelelor sociale ca să te compari cu alții, ca să-ți pui mereu la îndoială corpul tău, mintea ta, inteligența ta.
Vorbim de acele filtre care fac practic ca o persoană de pe Instagram să nu poată fi exact recunoscută.
Copiii lor ajung să intre pe rețele sociale și ajung cumva să-și distrugă viața tocmai pentru că ajung să se comporte și să se compare cu alți oameni care nu sunt așa cum apar acolo a fi. Și mai e un lucru interesant pentru care eu cred că părinții în general trebuie să informeze mai mult cu privire la social media, în special. E ideea asta a provocărilor online. Există nenumărate exemple și îmi vine minte un exemplu al unei fetițe din Italia care a ajuns să se stranguleze cu o curea pentru că primise provocarea absolut oribilă și macabră din punctul nostru de vedere, ca adulți, în ideea în care să se filmeze în momentul în care leșină după ce face lucrurile astea. Poate că e o imagine pe care nu e bine dacă vă zugrăvesc și că o spun public, însă aș vrea să înțelegeți dumneavoastră, ca părinți, dacă ne ascultați, că copiii dumneavoastră nu dau doar like și share la conținut pe care îl văd. Ci în mintea lor sunt induse tot felul de acțiuni sau inacțiuni de către diverși alți oameni, care cu care n-aveți nicio treabă dumneavoastră ca părinți. Iar copiii, tinerii le cred. Și așa ajung aceste provocări online. Iar copiii, din teribilism, din nevoia de a fi ca alți copii, din nevoia de a fi acceptați în diverse grupuri, ajung să participe la provocările astea. Imaginați-vă că ați face dumneavoastră asta? Ați lua o lingură întreagă de scorțișoară și ați încerca s-o înghițiți. Ce se întâmplă? Scorțișoara îți tapetează pereți gurii pentru că e foarte, foarte uscată și te sufoci. Nu poți să înghiți o lingură de scorțișoară. Există o provocare cu scorțișoară. Toate lucrurile astea au ucis copii.
Cred că ar trebui noi, ca societate, să ne punem într-adevăr problema unui control parental la școală. Unul dintre canalele principalele prin care ar trebui educați copiii. Mie mi se pare că profesorii, din păcate pentru ei, sunt depășiți. Să ne concentrăm cu adevărat pe problemele acestor tineri, să educăm, pentru că interzicându-le lucruri nu o să facem altceva decât să ni-i punem mai tare în cap. În momentul ăsta, dacă li se banează TikTok-ul acelor copii, cei de la AUR ar trebui să fie fericiți. Este cel mai bun cadou pe care un politician l-ar putea face partidului respectiv înainte de alegeri.