Iulius Group va aloca 25% dintr-o suprafaţă de retail de 6.000 de metri pătraţi suplimentari în proiectul Palas din Iaşi antreprenorilor şi producătorilor locali.

Dezvoltatorul imobiliar Iulius Group, deţinut de Iulian Dascălu, va aloca 25% dintr-o suprafaţă de retail de 6.000 de metri pătraţi suplimentari în proiectul Palas din Iaşi antreprenorilor şi producătorilor locali. Compania investeşte 120 de milioane de euro în prezent pentru a extinde suprafaţa de retail a complexului din Iaşi.
„Proiectul va include un concept de food market, cu restaurante, cafenele şi terase, o zonă de servicii, inclusiv medicale, dar şi locaţii ale producătorilor locali. Astfel, există oportunităţi pentru ca aceştia să facă parte dintr-un proiect unde vor lucra peste 5.000 de angajaţi, un public constant pentru businessurile lor, dar care va atrage şi locuitorii din proximitate“, spune Oana Diaconescu, head of leasing în grupul Iulius.
Pe lângă extinderea din Iaşi, Iulius are în lucru şi două proiecte noi, sub numele Family Market, cu o valoare totală a investiţiei de 16 milioane de euro. Şi acolo accentul cade tot pe iniţiativele locale, cele două centre comerciale fiind concepute ca platforme de promovare a producătorilor locali.
„Există o preocupare încă de la formarea mixului de chiriaşi de a aloca spaţii pentru iniţiativele locale, fără a fi însă un criteriu de selecţie sau un target în prospectare“, mai spune Oana Diaconescu.
În reţeaua de malluri Iulius, dar şi în proiectele Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara, antreprenorii locali vin din diferite domenii, de la alimentaţie publică, restaurante şi cafenele, până la modă şi servicii. Ponderea chiriaşilor locali în cadrul proiectelor Iulius, raportat la suprafaţa ocupată, este, în medie de 15,5%, iar a celor naţionali – de 18,4%.
„Avem parteneri care au început cu o singură locaţie, în Iulius Mall Iaşi, inaugurată în 2000, care ne-au însoţit şi în celelalte proiecte, devenind reţele naţionale. Sau avem parteneri care au crescut în cadrul proiectului mixt Palas Iaşi, pentru care lansarea Iulius Town Timişoara a reprezentat o pârghie pentru accesarea pieţei din vestul ţării. Este exemplul restaurantului cu specific libanez şi mediteranean Fenice, care anul trecut a inaugurat cel mai mare restaurant de profil din Timişoara.“
De asemenea, la Palas Iaşi există o zonă dedicată special antreprenorilor locali, zonă care include de la concepte de carmangerii – cum sunt Meat Concept Store şi Kosarom, băcănia Cămara lui Baciu, cofetăria Blanca, patiseria Plăcintele Domneşti, produsele apicole Prisaca Bârnova, până la servicii de utilitate cotidiană.
Din întregul portofoliu Iulius însă, cel mai mult va beneficia de amprenta locală conceptul Family Market. Primele două proiecte de acest tip se dezvoltă în judeţul Iaşi (în comuna Miroslava, dar şi în reşedinţa aceluiaşi judeţ, în cartierul Bucium), iar lucrările vor demara în primăvara acestui an. Pentru Family Market din comuna Miroslava, parte din zona metropolitană a Iaşului, investiţia va fi de 7 milioane de euro, iar pentru cel din cartierul Bucium din Iaşi – de 9 milioane de euro. „La nivelul obiceiurilor de consum, în reţeaua Iulius se constată apetenţa consumatorilor pentru produse româneşti şi chiar locale în special în zona food & beverages şi servicii“, adaugă Oana Diaconescu.
Pe lângă cele două centre Family Market, Iulius lucrează acum şi la proiectul Palas din Iaşi, care trece printr-un proces de extindere ce presupune livrarea a 60.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în următorii doi ani. Cumulat cu spaţiile existente deja, Palas va ajunge la o suprafaţă de peste 135.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri clasa A.
Iulius continuă şi construcţia UBC 0, care va fi, după finalizare, cea mai înaltă clădire de birouri din România. Imobilul, care ar fi urmat să aibă 27 de etaje încă de la inaugurare şi să depăşească SkyTower din Bucureşti – care este în prezent cea mai înaltă clădire – va avea într-o primă etapă doar 15 etaje, urmând să fie extins ulterior.
Grupul Iulius mai are în plan să construiască un proiect imobiliar gigantic în zona Romexpo din Bucureşti. Investiţia, care se apropie de 3 miliarde de euro, ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, un muzeu de istorie monetară, un oceanariu şi un hotel de cinci stele.
Grupul Iulius deţine proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.
Proprietăţile de retail din grupul Iulius, deţinut de Iulian Dascălu, au generat în 2019 o cifră de afaceri cumulată de 453 de milioane de lei, în creştere cu 14% comparativ cu anul precedent, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor furnizate de reprezentanţii Iulius Group. Profitul total al mallurilor din grup a fost de 99 de milioane de lei în 2019. Cu un an în urmă ajunsese la 422 de milioane de lei.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.02.2021