Marius Şandru, proprietarul Eurotex, un producător de textile din Iaşi: Probabil prima jumătate din 2021 va fi mai grea ca anul trecut, consumul de modă este foarte redus, dar sperăm la o revenire în semestrul doi

Compania Eurotex din Iaşi a avut în 2019, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de 109 mil. lei, minus 5,8%, şi aproape 300 de salariaţi.
Pandemia de Covid-19 a dus la o scădere puternică a retailului de modă, declin care şi-a pus amprenta şi asupra producţiei de îmbrăcăminte, un domeniu unde România deţine o poziţie de forţă. Timpul îndelungat petrecut în case, limitarea libertăţii de mişcare, fenomenul work from home, precum şi faptul că magazinele de modă au fost închise timp de mai multe luni în perioada de lockdown au dus la o scădere abruptă a vânzărilor de haine.
Pentru a compensa această situaţie, o parte din producătorii locali de textile care depind de comenzile acestor retaileri s-au repliat rapid şi s-au orientat către zona de echipamente de protecţie, produse atât de căutate în pandemie. Este şi cazul companiei Eurotex din Iaşi.
„Cererea clienţilor din zona de fashion a scăzut foarte mult pe fondul pandemiei şi al Brexitului. În schimb, am produs diferite echipamente de protecţie. Din fericire, oamenii noştri de vânzări au fost foarte activi şi am compensat astfel scăderea din zona de fashion”, spune pentru Ziarul de Financiar Marius Şandru, proprietarul Eurotex.
Compania din Iaşi a avut în 2019, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de 109 mil. lei, minus 5,8% şi aproape 300 de salariaţi. Despre anul trecut antreprenorul spune că businessul a înregistrat o scădere uşoară, dar profitablitatea a fost rezonabilă. El nu oferă cifre.
Pentru 2021 aşteptările sunt împărţite, mai exact Marius Şandru vorbeşte de un prim semestru dificil, dar de o revenire în a doua parte a anului.
„Probabil, prima jumătate a anului va fi mai grea (ca 2020 – n.red.), consumul este foare mic pentru fashion. De exemplu, rochiile sunt la un minim istoric. Sperăm însă cu toţii că în a doua jumătate a anului, consumul îşi va reveni spectaculos.”
Totuşi, în ceea ce priveşte Eurotex, bugetul de investiţii pentru 2021 va merge către dezvoltarea de produse noi, în special în zona textilelor tehnice şi a textilelor pentru casă. Omul de afaceri nu oferă cifre privind bugetul.
„Noi nu am concediat oameni şi sper să nu fie cazul nici în 2021. În schimb vom reorganiza compania în sensul folosirii mai eficienate a spaţiilor deţinute şi reducerii cheltuielilor, acolo unde este posibil.”
După cifra de afaceri Eurotex este unul dintre marii producători de îmbrăcăminte din România, o industrie cu 6.300 de firme, 106.000 de salariaţi şi afaceri de 9,6 mld. lei în 2019, ultimul an pentru care există date. Au fost luate în calcul doar companiile cu CAEN-ul 14, active în producţia de îmbrăcăminte, nu şi cele care realizează textile sau încălţăminte.
România e unul dintre marii producători de îmbrăcăminte de la nivel european, fiind favorizată de poziţia geografică bună, aproape de sediile marilor branduri, de salariile mici prin comparaţie cu Occidentul şi de forţa de muncă bine pregătită.
„Cred că fast-fashion-ul nu va reveni la nivelurile anterioare pandemiei. Acest segment de piaţă era în declin chiar şi înainte de pandemie, iar această criză doar va accentua trendul. Producătorii din Turcia, România, Bulgaria sau Maroc trăiau din comenzile rapide care sunt mai bine plătite comparativ cu ce se plasează în Asia.”
În ultimii ani totuşi România a pierdut teren în „lupta” cu Asia unde salariile sunt uneori chiar la sub 100 de euro pe lună. În România, salariile în domeniu sunt printre cele mai mici din economie, dar mult peste acest nivel din Asia. Pe plan local, o croitoreasă dintr-o fabrică de textile a ajuns acum să câştige nici 1.900 de lei pe lună (sub 400 de euro), aproape la jumătate faţă de salariul mediu pe economie.
Totuşi, în contextul pandemiei de Covid-19 au apărut tot mai multe voci care spun că acest eveniment a demonstrat încă o dată problemele globalizării. Astfel, unele transporturi au întâmpinat probleme în primele luni de pandemie, ba chiar au fost şi blocate, motiv pentru care s-a discutat de un lanţ de aprovizionare mai scurt. Acest lucru ar putea înseamna o relocare în Europa sau în ţări mai apropiate geografic.
„Există această speranţă în piaţă că Europa de Est va deveni mai importantă pentru Europa în actualul context geopolitic. Moldova este o ţară cu o populaţie foarte mică şi nu are capacităţi importante (de producţie de textile – n.red.). Totodată, productivitatea lor este mai mică decât în România, iar taxele şi cheltuielile logistice aprope egalează preţurile sau le depăşesc pe cele din România”, spune Marius Şandru.
Ucraina, deşi este o ţară mare, nu va fi niciodată ce a fost şi este România pe piaţa de fashion. Sunt mai ieftini ceea ce reprezintă un avantaj, dar au o productivitate mică şi sunt dificil de gestionat, adaugă antreprenorul. Astfel, piaţa locală ar putea avea de câştigat, dar rămâne de văzut. Sursa_Ziarul Financia