Monumentul Eroilor din Galata poate fi vizitat. Lucrările de reabilitare s-au finalizat

Vineri, 11 iunie, a avut loc recepția lucrărilor în prezența primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean Iași, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, elevi, oameni de cultură, veterani de război.
Cuvîntul IPS, Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
„ Sacralitatea acestui loc este dată de osemintele prezente aici. În aceste oseminte și în cele asemănătoare răspîndite de-a lungul și de-a latul țării se află întruchipată, înrădăcinată simbolizată toată durerea și nădejdea unui neam. Durerea despărțirii oștenilor de familiile lor, de tată, de mamă, de soție, de prunci în momentul în care au plecat la război. Durere arătată în toată rana, frigul, arșița, rănile, molima din timpul războiului. Durere arătată, de asemenea în groaza morții pe care au trăit-o intens ori datorită glonțului, baionetei și celor asemănătoare. Durerea intensă a celor de acasă, durere de văduvă, durere de văduv, durere de orfan, durere de tată și de mamă care au trăit clipa să afle că fiii sau fiicele lor au murit pe front. S-au gîndit cei din anii 20, 30 ai secolului trecut că pe acest deal, nu departe de mănăstirea Galata, cu privirea aruncată asupra orașului să se înalțe acest monument, această cruce, aceste sute de cruci. Iar crucea este Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat. Crucea este Eroul, om pământean devenit om ceresc, răstignire proprie și învierea neamului. Dumnezeu să binecuvânteze în împărăția sa pe toți!Dumnezeu să odihnească pe toți eroii neamului”
Discursul președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe
În fața acestui monument grandios onorăm astăzi memoria înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru a apăra granițele, drepturile, libertatea și valorile țării în primul război mondial de reîntregire a neamului românesc. Tutturor celor căzuți pe frontul de luptă în primul război mondial dar și în cel de-al doilea, celor care s-au jertfit în închisorile comuniste și la Revoluția din 1989 le datorăm respectul și recunoștința noastră.
Discurul primarului municipiului Iași, Mihai Chirica
A fost un vis pe care l-am dus pănă la urmă la îndeplinire. De a pune în valoare cea mai mare bogăție pe care ne-a lăsat-o ca moștenire primul război mondial în afară de o șară mare. Un șirag de monumente istorice în memoria eroilor căzuți. De o înaltă valoare artistică, chiar și tehnică cum este Monumentul Eroilor de la Iași. Să facă să rămînă pururi memoria celor care s-au jertfit pentru țară. Mulțumesc domnului Daniel Șandru, coordonator departamentului Centenar la acea dată, constructorului Conest, dlui arhitect Sasu care a pus și suflet. Este o realizare de care trebuie să se bucure toți românii. Să ne amintească de ceea ce reprezintă România cu adevărat.
Monumentul Eroilor din Galata a fost ridicat în cinstea celor căzuţi la datorie în Războiul de Întregire a Neamului Românesc. Monumentul, proiectat de inginerul Henri Coandă, a fost construit în perioada 1929 – 1930 şi este format dintr-un osuar deasupra căruia se înalţă un obelisc pe trei niveluri dispuse în retragere. Mausoleul adăposteşte osemintele a 6.000 de eroi, care au fost aduse din 15 sate aflate în vecinătatea Iaşului în care fuseseră încartiruite pentru refacere unităţile Corpului 1 Armată comandat de Generalul Nicolae Petală
Interiorul obeliscului a fost pictat de Ioan Bălău şi restaurat în anul 1997 de Iulian Albu şi Ciprian Stratulat. La 30 noiembrie 1999 monumentul a fost resfinţit.
Proiectul a fost inclus în Programul Centenar al Primăriei Iaşi, iar cea mai mare parte a fondurilor necesare restaurării a fost asigurată de Ministerul Culturii (2 milioane lei), în timp ce diferenţa a fost suportată de la bugetul local. Lucrările au debutat în luna iunie 2020 şi au fost executate de către asocierea de firme Conest – Proganex 2005 în cadrul unui contract cu o valoare de 2,7 milioane lei, inclusiv TVA.