Muzeele din Iași fac pași mari spre inovație. Ce proiecte continuă în muzeele subordonate complexului Național Moldova-Iași

Bine v-am regăsit la Libretul de cultură. Am desfăcut pe toate fețele barometrul cultural 2023, barometru care a arătat că, surprinzător, apetența românilor pentru muzee este pe un trend crescător. Care ar fi explicația? Managerul interimar al Palatului Culturii, Andrei Apreotesei.
Cred că ușor-ușor, muzeele românești, fie cele mari naționale, fie cele care aparțin de autoritățile locale, au învățat să facă tranziția de la obiectul în vitrină la realitate argumentată, la Inteligența artificială, la provocările noi pe care spectatorul și vizitatorul le au în 2024, o să observați că, rând pe rând, fiecare dintre aceste muzee ce au găsit linia și-au găsit o idee și, rând pe rând, cei care vor cu adevărat sunt angrenați în tot felul de proiecte europene sau internaționale care vin să stimuleze astfel de lucruri, fie că vorbim de aplicații noi care vin să creeze o poveste în jurul obiectului, fie că vin într-o interacțiune directă cu vizitatorul, sunt fel de fel de metode la modă în toată lumea, dacă le putem spune, prin care putem să devenim mai atractivi. Deci, un răspuns cred că e faptul că muzeele au început să fie din ce în ce mai atractive.
Au început să fie din ce în ce mai puține acele clădiri prăfuite, nerestaurate și în stare de abandon. Cred că ar fi o păcăleală în același timp, să spunem că e suficient. Cred că ar fi o mare capcană să credem că lucrurile sunt foarte bine așa. E un în pas în față, dar cred că nu trebuie să ne oprim aici și pe rând, trebuie în fiecare zi să învățăm să ne dezvoltăm și să fim mai buni.
Atunci când ați preluat mandatul la Palatul Culturii, ați vorbit despre faptul că muzeele nu trebuie să fie ca niște institute de cercetare. Cum veți continua inovația pe muzeele subordonate complexului Național Moldova-Iași?
Acum suntem în colaborare cu un Muzeu din București pentru a crea o realitate virtuală, pentru a crea niște experimente foarte directe și non-invazive față de vizitatori, dar care vin să-l provoace atât pe el și mai ales să își dorească să revină la palat și la muzeele noastre.
Totodată, încercăm experiențe noi, fie că vorbim de postura de a te transforma în miner, cercetător la Muzeu Poni sau de a deveni un chimist la Institutul Poni. Sunt fel de fel de obiective pe care noi ni le-am propus, mai ales că la anul această minunată clădire emblematică a României împlinește 100 de ani. Așadar, în anul centenar sunt multe provocări la care avem de răspuns.
Ați vorbit despre un proiect Cucuteni. Care e stadiul?
Suntem în plină elaborare acolo a notei conceptuale și a temei de proiectare. Unul dintre cei mai dedicați și buni arhitecți ai Iașului se ocupă de acest lucru. Așteptăm și noi cu nerăbdare să vedem rezultatul final și sperăm ca până la finalul acestui an să putem depune dosarul întreg cu tot ceea ce înseamnă el la Ministerul Culturii.