Președintele Consiliului Județean Iași a predat lecția „colectării selective a deșeurilor”

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a strâns primarii din județ la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.
Principalele declarații ale președintelui CJ Iași, Costel Alexe:
Am ținut să le arătăm primarilor din județul Iași ce eforturi se fac aici, la Țuțora, ca din cele 500 de tone de deșeuri care ajung în fiecare zi aici, aproximativ 250.000 de tone anual, cu ce sacrificii reușim să scoatem, din deșeurile menajere, reciclabil. Mi-am dorit foarte mult să vină colegii primari, pentru ei sunt cei care, la rândul lor, îi îndemn să meargă în comunități să educe populația sau să facă împreună cu noi campanii civice pentru ca locuitorii județului nostru să colecteze separat deșeurile și să le transformăm în reciclabil. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că deșeul poate să fie resursă, și nu gunoi. Pentru că, cu costuri foarte mari, reușim să scoatem reciclabil, poate nu de cele mai mule ori foarte curat.
Mai avem mult până unde ar fi trebuit să fim ca județ și ca țară. Stăm bine în comparație cu alte județe ale țării, dar stăm rău față de cum îmi doresc eu. Obiectivul nostru este ca prin modernizarea pe care o vom face, cu fonduri europene, să aducem îmbunătățiri care să ne ducă în situația în care să depășim 50% grad de colectare selectivă și reciclare, mai ales că țintele europene pentru 2030 sunt mult mai ambițioase.
Sunt primari aflați la primul mandat care și-au asumat să discute cu populația astfel încât deșeurile vegetale, deșeurile din PET să nu mai fie depuse la comun. Avem astăzi comunități care 50% din deșeurile care pleacă din acea comunitate sunt reciclabile. Scânteia, Valea Lupului sunt exemple. Cu cât avem mai multe deșeuri reciclabile, cu atât facturile pentru salubrizare vor fi mai mici. În Iași și în zona metropolitană se poate face mult mai mult.