Primăria Iași organizează în perioada zilele acestea evenimente dedicate poeziei și artei
![](https://www.radiohit.ro/wp-content/uploads/2021/07/roznovanu-primarie.jpg)
„Săptămâna Poeziei la Iași” include două serii de evenimente organizate de instituții locale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
„Parlamentul scriitoarelor francofone” în perioada 20-23 martie 2022, eveniment organizat de Institutul Cultural Francez Iași pe tema literaturii feminine francofone, cu participarea a peste 15 scriitoare din șapte țări francofone: Nadia Essalmi (Maroc) scriitoare, romancieră; Madeleine Monette (Canada), poetă, romancieră; Sedef Ecer (Turcie), scenaristă, romancieră, dramaturg; Geneviève Damas (Belgia), scriitoare, scenaristă, dramaturg; Chochana Bokhobza (Tunisia), romancieră; Catherine Cusset (Franța), romancieră; Marijosé Alie (Franța), jurnalistă și cântăreață; Marie Rose Abomo Maurin (Franța), traducătoare, scriitoare; Catherine Truchon (Franța), jurnalistă; Florence Cadier (Franța), scriitoare; Florina Ilis (România), romancieră; Magda Carneci (România), scriitoare; Simona Popescu (România).
În ziua de 20 martie 2022 va avea loc în Sala de Ceremonii a Primăriei Municipiului Iași deschiderea oficială a evenimentului, urmată de o masă rotundă cu tema Ecrire dans une langue autre: le français en partage la care vor participa alături de invitatele francofone și personalități din mediul diplomatic, cultural și academic ieșean.
Seria de prezentări și mese rotunde va continua și luni 21 martie, iar marți, 22 martie 2022, vor avea loc întâlniri ale scriitoarelor cu elevii din şcolile din Iași, vizită la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Casa Muzeelor Iași), masă rotundă La răscruce de scrieri. Manifestările se vor încheia cu o seară poetică și muzicală În cuvinte și sunete.
Ziua Internaţională a Poeziei în data de 21 martie 2022, la Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, eveniment care va reuni poeți consacrați, dar și tinere talente.
Acest proiect și-a propus promovarea multiculturalității și a valorilor universale prin limbajul poeziei și al artei în general, în rândul tinerilor din Municipiul Iași, consolidarea accesului la cultură pentru categoriile diverse de public, cu accent pe tineri și grupuri defavorizate, sporirea dialogului cultural și protejarea identității artistice europene prin înțelegerea diversității culturale.
Evenimentele organizate la Iași se află sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.