Rămas-bun, Domnule profesor Florin Vitan!

Iubit, respectat și admirat deopotrivă, profesorul universitar Florin Vitan, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, s-a stins din viață marți 22 decembrie. În tăcere, Florin Vitan a părăsit această lume predând o ultimă lecție, aceea a verticalității indiferent de vremuri, a profesionalismului dublat de o modestie și o discreție tot mai rare în societatea actuală! Radio HIT vă spune cu admirație și respect: rămas-bun, Domnule profesor Florin Vitan!
„A fost un om de mare valoare, un caracter rar. Cu drepții a fost pe lumea asta, incoruptibil, cu Drepții sper să îl așeze Dumnezeu pe lumea cealaltă”, a fost mesajul transmis de profesorul universitar Vasile Lupu, fost președinte PNȚCD și coleg de partid cu Florin Vitan.
Florin Vitan s-a născut la Timișoara, pe 12 octombrie 1948. A absolvit în 1972 Facultatea de Chimie Industrială de la Institutul Politehnic Iași, cu specializarea Tehnologia compușilor macromoleculari. Preda la Universitatea Tehnică din Iași din 1976, la Catedra de Tehnologia chimică a pieilor, blănurilor și a înlocuitorilor de piele, titular al cursurilor: Fenomene de transfer și utilaje în industria chimică, Ingineria Proceselor în textile și pielărie, Reactoare chimice, Reologie, Fenomene de transfer prin medii poroase, Instalații pentru epurarea apelor uzate. Profesorul Florin Vitan avea activitate atât la Facultatea de Inginerie, Chimie și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, cât și la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor. Foștii săi studenți își amintesc că examenul cu Florin Vitan aducea practic diploma de inginer. „Era cel mai sever profesor de la Textile. Dacă treceai examenul erai inginer. La domnul profesor Vitan nu mergeau pilele. Erai bun sau nu!”, și-a adus aminte un fost student al profesorului Florin Vitan.
A cochetat cu politica, dar s-a retras discret. Florin Vitan a fost prefect al județului Iași în perioada 1997-2001. Într-o perioadă tulbure din punct de vedere politic a reușit, după cum își amintesc oamenii politici cu state vechi, să țină un echilibru între partidele politice de atunci. Secetă, protestele de la Tepro, asasinatul liderului de sindicat de la Tepro, Virgil Săhleanu, retrocedările și problemele de fond funciar fiind doar câteva dintre provocările cărora a trebuit să le facă față profesorul Florin Vitan.
La finalul mandatului de prefect al județului Iași, profesorul Florin Vitan a declarat că „a fost o experiență interesantă și dificilă. Acolo unde nu am reușit îmi asum răspunderea. Regret că s-a încheiat mandatul înainte de a rezolva tot ce mi-am propus. Toată activitatea din Prefectura Iași am încercat să o aduc sub semnul legalității și a competenței. Nu am procedat la ingerințe în funcționarea altor instituții, nu am făcut cluburi ale directorilor, ale contabililor-șefi. Când au fost mișcări revendicative, și au fost, slavă Domnului, eu am avut dispoziție pentru dialog și am transmis instituțiilor abilitate doleanțele protestatarilor”, a declarat mulțumit de sine fostul prefect Florin Vitan.
„A fost un om de mare valoare, un caracter rar. Am lucrat patru ani în timpul guvernării și mai târziu. De câte ori pleacă un om de valoare, și mai ales apropiat, simt că pleacă odată cu el și o parte din mine pe tărâmul amintirilor. Cu Drepții a fost pe lumea asta, incoruptibil, cu Drepții sper să îl așeze Dumnezeu pe lumea cealaltă. Nu l-a ispitit banul nemuncit, a sărit întotdeauna în ajutorul omului călcat în picioare. Împreună cu el am anulat cele 200 de titluri de proprietate în mega-escrocheria Afacerea agronomilor, care a readus statului pagubă de zeci de milioane de dolari. Dumnezeu să îl odihnească! Amintirea lui rămâne!”, a fost mesajul transmis de profesorul universitar Vasile Lupu, fost președinte PNȚCD și coleg de partid cu Florin Vitan.