Un nou animal de companie înseamnă responsabilitate. Cum îl poți face să se acomodeze cu noul mediu

Dacă ne dorim să ne extindem familia cu un animal de companie, trebuie să știm dinainte ceea ce implică. De la vaccinuri, la timpul necesar acordat și, mai ales, cum îl putem face să se acomodeze cu noul mediu. Toate aceste lucruri le aflăm de la Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași.
Cred că primul lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare este dacă se potrivește familiei noastre, dacă se potrivește spațiului pe care îl avem la dispoziție și, bineînțeles, programului pe care îl avem pentru că un animăluț de companie înseamnă nu numai un companion pe care să-l găsim mereu acasă, dar înseamnă și timp pe care trebuie să-l petrecem cu el, pe care îl dedicăm nu numai îngrijirii de bază, și anume să-i dăm apă, mâncare, să-l scoatem un pic la plimbare ca să-și facă nevoile, ci și efectiv timpul de calitate petrecut cu el, educării lui, dacă este necesar.
Mai ales în primele luni, atunci când ajunge în casa noastră, cam cât timp ar trebui să-i dedicăm? Ar trebui să ne luăm concediu? Cum funcționează toată perioada aia de inițiere?
Perioada de inițiere cred că asta depinde de fiecare animal, și de fiecare familie și de modul în care interacționează cu acesta, dar minim jumătate de oră pe zi este un timp pe care noi ar trebui să-l petrecem cu animăluțul nostru. Fie că este prin joacă, fie că e prin plimbări mai lungi, timp de calitate petrecut împreună, dar minim jumătate de oră.
Nu cred că este neapărat nevoie să ne luăm concediu pentru asta. Acum clar că depinde și de starea de sănătate a animăluțului sau dacă există probleme mai complicate care să necesite prezența noastră constantă cu el.
Care sunt vaccinurile și controlele medicale necesare pentru un nou animăluț?
Schema de vaccinare depinde foarte mult și de vârsta animăluțului. Depinde și dacă a avut imunizări făcute înainte, înainte de adopție sau înainte de a achiziționa un animăluț. Această schemă de vaccinare se stabilește împreună cu un medicul veterinar curant. Pentru majoritatea animăluțelor se vaccinează, mă refer aici la pisici și la câini, pentru bolile virale, cele mai frecvente și special care le pot pune viața în pericol în primele luni de viață, dar chiar și mai târziu.
În orice caz, această schemă de vaccinare este stabilită doar de către medicul veterinar. Și pe toți proprietarii care, sau pe noi proprietari de animale, îi sfătuiesc să facă o primă vizită la medicul veterinar după ce au adoptat sau au achiziționat animăluțul pentru a fi sfătuiți în ceea ce privește schema de prevenție.
Cum îl ajutăm pe animalul să se acumendeze cu noul mediu?
Putem să-l ajutăm utilizând toate-o pată din obiectele cu care era obișnuit înainte, și aici mă refer la diverse păturele sau jucării pe care le-a avut la dispoziție înainte de a-l adopta sau de a-l achiziționa, putem să-l ajutăm inclusiv cu mâncarea cu care era obișnuit înainte și, bineînțeles, cu timp de calitate petrecut împreună.
Cum procedăm atunci când vrem să introducem al doilea animal de companie în familia noastră?
Cred că la câini este o idee mai ușor, în sensul că cred că cățeii acceptă ceva mai ușor noi companioni. La pisicute, situația poate fi uneori mai complicată, însă, în orice caz, dacă observăm animozități între ei, cel mai bine ar fi să îi lăsăm să stea separați, cel puțin în primă fază, în primele câteva săptămâni, cel puțin când noi nu suntem acasă. Iar în ceea ce privește pisicutele poate ar fi recomandat să le facem cunoștință treptat și anume să îi plasăm în camere diferite, cu litiere, cu castronele de apă și mâncare, cu coșulete pentru fiecare, și încet, încet să le facem cunoștință ca să nu apară acel șoc că peste teritoriul meu a venit altcineva pe care poate eu nu mi-l doream.
De multe ori apar disensiuni între animăluțele aduse noi și proprietarii pot să aibă evenimente neplăcute dacă această, să spunem, întâlnire acelor două animăluțe nu se face treptat, nu se face controlat.
Alături de noi a fost Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași.