Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Ziua Păcălelilor – 1 Aprilie. Farse memorabile care au rămas în istorie

  • aprilie 01, 2025
  • Diana Nechita

Originea Zilei de 1 aprilie este învăluită în mister și există mai multe teorii despre cum a început această tradiție. Deși nu există un consens universal asupra unui punct de pornire clar, istoricii consideră că această zi a fost asociată cu începutul primăverii și cu obiceiuri antice de sărbătorire a renașterii naturii.

Una din cele mai populare teorii privind originea zilei de 1 aprilie se referă la schimbarea calendarului în perioada medievală. În 1582, Papa Grigore XIII a introdus calendarul gregorian. Începutul anului s-a mutat din 1 aprilie în 1 ianuarie. Cei care continuau să sărbătorească începutul anului pe 1 aprilie au fost considerați neinformati și adesea păcăliți de cei care erau conștienți de schimbarea calendarului. Astfel, a apărut obiceiul de a face glume celor care încă respectau vechiul calendar.

Alte teorii sugerează că tradiția ar putea fi legată de festivalurile antice de primăvară, cum ar fi „Hilaria” din Roma antică, care se celebra la sfârșitul lunii martie. Aceasta era o zi dedicată veseliei și a glumelor. De asemenea, în Franța medievală, 1 aprilie era ziua în care se organizau petreceri.

Farse celebre de 1 Aprilie care au rămas în istorie

De-a lungul decadelor, 1 aprilie a fost marcată de unele dintre cele mai celebre păcăleli din istorie. Aceste farse nu doar că au amuzat publicul, dar au devenit simboluri ale creativității și ingeniozității în glume. Iată câteva dintre cele mai notabile exemple:

Recolta de spaghete (BBC, 1957) – BBC a difuzat un reportaj despre o „recoltă excepțională de spaghete” în Elveția, arătând oameni culegând spaghete din copaci. Mulți telespectatori au sunat să întrebe cum își pot cultiva propriul „copac de spaghete”, BBC răspunzând ironic să pună o spaghetă într-o cutie cu sos de roșii și să aștepte.

Spălarea leilor la Turnul Londrei (1698) – O farsă istorică a atras oameni la Turnul Londrei pentru un eveniment fictiv: „spălarea leilor”. Tradiția a continuat timp de secole, iar în 1848, un jurnalist a distribuit invitații false, provocând indignare printre cei păcăliți.

Big Ben devine digital (BBC, 1980) – BBC World Service a anunțat că Big Ben va fi modernizat, devenind digital și redenumit „Digital Dave”. Anunțul a stârnit reacții puternice, mulți ascultători protestând împotriva schimbării.

Televizor color cu dresuri (Suedia, 1962) – Un „expert tehnic” suedez a susținut că telespectatorii își pot transforma televizoarele alb-negru în color întinzând un dres de nailon peste ecran. Mii de oameni au încercat asta, fără succes, evident.

Efectul Jupiter-Pluto (1976) – Astronomul Patrick Moore a anunțat că un aliniament rar al planetelor Pluto și Jupiter va reduce gravitația Pământului, permițând oamenilor să „plutească”. Mulți au sunat susținând că au simțit efectul, ba chiar că s-au ridicat în aer.